Tillämpa skugga, fas och andra effekter

Lägg enkelt till specialeffekter och skapa sofistikerade teckningar genom att använda skuggor eller fasning på dina former.

Tillämpa effekter

Så här applicerar du en effekt på en form:

• Välj en form, klicka på+Effektegenskaper och välj en effekt.
Effektmeny
Effektmeny

Det finns 5 effekter att välja på, nämligen:

• Skugga
  • Inre skugga
  • Vinkel
  • Oskärpa
  • Glöd

See also

Skugga

Inställningar för skugga
Inställningar för skugga

Så här applicerar du en skugga på vilken form som helst:

• Välj en form
  • Klicka på+Effektegenskaper och välj Tappskugga

Ändra din skugga genom att justera dessa inställningar:

• Storlek representerar storleken på det område som täcks av skuggan.

• Offset X och Offset Y förskjuter skuggan i X- och Y- riktning.

• Färg styr skuggfärgen.

• Opacitet kontrollerar transparensen i skuggan.

Skugga exempel
Skugga exempel

Inre skugga

Inre skugga liknar fallskugga men appliceras på insidan av formen och används ofta för att ge en känsla av djup i formen.

Exempel på inre skugga
Exempel på inre skugga

Inställningarna för inre skugga är desamma som skugga.

See also

Bevel

Vinkelinställningar
Vinkelinställningar

En avfasningseffekt lägger till 3D-djup i ett grafik- eller textobjekt genom att dess kanter ser lutande ut.

Justera din fasningseffekt genom att ändra dessa inställningar:

• Djup representerar avfasningens djup.

• Skärpa kontrollerar skärningens skärpa.

• Färg kontrollerar fasfärgen.

Avfasningsexempel
Avfasningsexempel

Oskärpa

Oskärpa inställningar
Oskärpa inställningar

Oskärpaeffekt är ett vanligt och populärt sätt att dölja vissa element i ritningen eller suddig bakgrund, vilket ger listig ritning.

Justera din suddighetseffekt genom att ändra dessa inställningar:

• Storlek representerar storleken på suddighetsområdet.
Oskärpa exempel
Oskärpa exempel

Glöd

Glödinställningar
Glödinställningar

För att göra formen eller till och med texten glödande kan du använda glödeffekten.

Justera din glödeffekt genom att ändra dessa inställningar:

• Storlek representerar storleken på glödområdet.

• Färg styr glödfärgen.

• Opacitet styr glödets genomskinlighet.

Glödande exempel
Glödande exempel

Tar bort en effekt

Så här tar du bort en effekt:

• Välj form, gå sedan till Effects-egenskapen och klicka på papperskorgen .

Effekt på text

Textblockverktyg
Textblockverktyg

För att lägga till en effekt i din text, välj helt enkelt en form, klicka på textblockverktyget och använd effekten .