Symboler och komponenter

En intelligent symbol

Vid vissa tillfällen kan användare vilja skapa ritningar som visar symboler horisontellt. Vid andra tillfällen kanske användare vill skapa vertikala.Capital Electra X gör det enkelt att göra båda, med en enda symbol.

Symboler iCapital Electra X är intelligenta och kan roteras vertikalt eller horisontellt med ett enkelt högerklick. Roterade symboler får automatiskt sin text och beskrivningar flyttade till rätt positioner.

Vissa symboler är ännu smartare, till exempel kommer motorsymbolen att tillåta användare att ändra kontakt, utgång och anslutningstyp med bara ett enda högerklick. Släpp en symbol på en ritning och högerklicka för fler alternativ.

Intelligenta symboler i elektrisk CAD
Intelligenta symboler i elektrisk CAD

Placera och duplicera symboler

För att placera en symbol på en ritning, dra och släpp en symbol från en stencil och släpp den på din ritning. Symboler som tappas från schabloner ärver all formatering och all data från dess källsymbol i schablonen.

För att duplicera en symbol (två metoder):

• Metod 1: Klicka på en symbol i en ritning, tryck sedan på CTRL + C för att kopiera och tryck på CTRL + V för att klistra in.
  • Metod 2: Klicka på en symbol i en ritning, tryck på CTRL-tangenten, dra och släpp och släpp sedan CTRL-tangenten.

Duplicerade symboler ärver all formatering och all data från källsymbolen. För snabbare kretsdesign rekommenderas duplicering av symboler, särskilt när användare vill bevara text eller referensformatering.

Intelligent arv

När en symbol eller tråd dupliceras från en annan ärver den nya symbolen all formatering och data från källsymbolen.

Om du till exempel tilldelar en relaysymbol till en Siemens-komponent, tilldelas den nya symbolen automatiskt till en Siemens-komponent när du duplicerar denna symbol.

Intelligent arv tillåter användare att ställa in data till en symbol och återanvända dessa data helt enkelt genom att duplicera symbolen.

Intelligent automatisk numrering

När en symbol släpps på en ritning,Capital Electra X kommer automatiskt och intelligent att byta namn på den nya symbolen.

Om en symbol tappas från en stencil,Capital Electra X kommer alltid att byta namn på symbolen genom att använda dess standardreferens, som anges på källsymbolen i stencilen.

Om en symbol dupliceras från en befintlig symbol kommer den nya symbolen att ärva all formatering ochCapital Electra X kommer att byta namn med det befintliga referensformatet.

Detsamma gäller även ledningar. Om en tråd dras från en stencil,Capital Electra X kommer att söka igenom sin interna sorterade lista och byta namn på den nya tråden till nästa sekvensnummer.

Om en tråd dupliceras från en befintlig tråd kommer den nya tråden att ärva all formatering ochCapital Electra X kommer att byta namn med det befintliga trådnamnsformatet.

Intelligent automatisk numrering inCapital Electra X
Intelligent automatisk numrering inCapital Electra X

Redigering av symbolreferens

För att redigera symbolreferensen (två metoder):

• Metod 1: Klicka på en symbol och skriv referens direkt.
  • Metod 2: Dubbelklicka eller högerklicka på en symbol och välj Redigera referens .

Referensfönstret

I referensfönstret ingår korsreferensinformation i realtid om former som du redan har placerat på din ritning.

Klicka på en referens för att visa former och platser för den referensen.

Få åtkomst till former och platser för en viss referens

Referensfönster i realtid

Så här ser du referensfönstret i realtid :

• Klicka på menyn Visa | Visa referensfönster
Realtidsreferensfönstret
Realtidsreferensfönstret

Realtidsreferensfönstret visar en lista över symbolernas referenser. Den kommer att uppdateras automatiskt efter att en ny symbol släppts på ritningen, ändrat referens och raderat en symbol.

När en referens klickas, kommer ritningen automatiskt att lokalisera och visa symbolen med referensen.

Realtidsreferensfönster uppdateras automatiskt
Realtidsreferensfönster uppdateras automatiskt

På samma sätt, när en symbol klickas på ritningen, kommer referenslistan automatiskt att rulla för att identifiera dess referens.

Referensen lokaliseras automatiskt när symbolen väljs
Referensen lokaliseras automatiskt när symbolen väljs

Visar stiftnamn

Så här visar eller döljer du stiftnamn:

• Högerklicka på en symbol, välj Dölj stiftnamn eller Visa stiftnamn

Alternativt kan stiftnamn döljas eller visas på en hel sida genom att:

• Klicka på menyn Lager | Lageregenskaper , och modifiering av stiftlagret för att visa eller dölja stiftnamn.
Klicka på menyn för att visa eller dölja stiftnamn

Automatiska stiftnamn

När symboler släpps på en ritning,Capital Electra X tilldelar automatiskt nästa tillgängliga stiftuppsättning till symbolen.

När stiftset inte är tillgängliga eller helt använda,Capital Electra X visar pinnamnen som röda.

Användare kan högerklicka på en symbol och välja Ange pinnamn för att manuellt tilldela en annan pinuppsättning, visa eller dölja pinnamn eller lägga till och redigera pinuppsättningar.

Capital Electra Xtilldelar automatiskt pinnamn åt dig
Capital Electra Xtilldelar automatiskt pinnamn åt dig

Modifierande stiftuppsättningar

• För att ändra pinuppsättningar, högerklicka på en symbol och välj sedan Set Pin Names .
  • För att tilldela en stiftuppsättning, klicka på en stiftsats och klicka sedan på OK .
  • För att lägga till, redigera eller ta bort en pinuppsättning, högerklicka på valfri pinuppsättning och välj Redigera , Lägg till eller ta bort pinuppsättning .
Modifierande stiftuppsättningar för en symbol
Modifierande stiftuppsättningar för en symbol

Redigera symbolinformation

Så här redigerar du symbolinformation:

• Öppna en stencil och högerklicka på en symbol.
  • Välj Redigera symbolinformation
Dialogrutan Redigera symbolinformation
Dialogrutan Redigera symbolinformation

Inkrementtyp

Inkrementtyp för numrering av symbolreferens. Till exempel kommer referenserna för två symboler med samma inkrementtyp att numreras om automatiskt efter att de släppts på sidan.

Förstå symboler och komponenter

Symboler iCapital Electra X representerar komponenter i den verkliga världen, och förhållandet kan vara något av följande:

Relationer mellan symboler och komponenter
Relationer mellan symboler och komponenter

ICapital Electra X , är alla symboler med samma referens initialt organiserade i en enda grupp, där de kan tilldelas en eller flera komponenter. Användare kan sedan dela upp samma symboler i ytterligare grupperingar och varje grupp kan sedan tilldelas en eller flera komponenter.

Symboler och komponenter
Symboler och komponenter

Tilldela komponenter

Så här tilldelar du en komponent till en enda symbol:

• Högerklicka på en symbol och välj Redigera referens .
  • I referensfönstret klickar du på knappen Komponent .
Tilldela komponenter till dina kretsar
Tilldela komponenter till dina kretsar

Hantera komponenter

Så här tilldelar och hanterar du alla symboler och komponenter:

• Klicka på menyn Hantera komponenter .
Fönstret Hantera komponenter
Fönstret Hantera komponenter

Som standard är alla symboler med samma referens inledningsvis organiserade i en enda grupp. Användare kan välja att flytta vissa symboler till en annan grupp genom att avmarkera grupperingsrutan. När de inte är markerade visas symbolerna automatiskt i en annan grupp redo att tilldelas en annan komponent. För att flytta tillbaka symboler till den ursprungliga gruppen, välj helt enkelt originalgruppen och kontrollera önskade symboler.

Hantera komponenter för dina kretsar

Välja en komponent

När användare klickar på knappen Välj i fönstret Hantera komponenter, kommer fönstret Välj komponent att visas:

Välja komponenter för panellayout och BOM

Komponentdatabasen

Komponentdatabasen lagrar alla komponentspecifikationer så att de kan användas och återanvändas i flera projekt och ritningar. När en komponent väl har valts överförs dess specifikation och lagras på själva ritningen för portabilitet. Komponenter som lagras i databasen är indelade i kategorier och en enskild komponent kan förekomma i mer än en kategori.

För att komma åt komponentdatabasen:

• Klicka på menyn Komponentdatabas .
Hantera komponentdatabas

Autolokaliseringsformen

AutoLocation-symbolen visar platsen för dina referenser automatiskt i realtid, allt utan användarstörningar. Platser uppdateras automatiskt när du flyttar symboler, även över flera sidor. Högerklicka på en AutoLocation-form för att hoppa till övervakade referenser. Flera AutoLocation-symboler kan användas för att övervaka samma referens på flera sidor.

Använda AutoLocation-symbolen

Anpassa monteringsgrenrörssymbolen

En passande grenrörssymbol kan vara dubbelsidig eller öppen. Dess portnummer är också anpassningsbart. För att anpassa grenrörssymbolen, högerklicka på symbolen och välj Ange grenrör .

Anpassa manifoldsymbolen
Anpassa manifoldsymbolen
  • Antal portar berättarCapital Electra X hur många portar som ska genereras på Manifold-symbolen.

• Om det dubbelsidiga alternativet är aktiverat, kommer portarna att genereras på båda sidor av grenrörssymbolen.

• Om det öppna alternativet är aktiverat,Capital Electra X kommer att generera ytterligare port i slutet av grenrörssymbolen.

Komponenttaggsymbolen

Komponentetiketten används för att automatiskt visa information om en komponent.

Så här visar du informationen om en komponent:

• Dra och släpp Component Tag-symbolen eller tag-raden till ritningen och fäst den vid en symbol.
  • Alternativt, högerklicka på komponenttaggsymbolen och välj Välj referens för att se listan med referenser i ritningen. Klicka på en referens och klicka på OK .
  • Högerklicka och välj Redigera komponenttagg för att visa och välja de fält du behöver.
Komponenttaggsymbol visar komponentinformation

Lägg till anpassade fält för en komponent

Klicka på knappen Anpassade fält för att lägga till anpassade fält för en komponent. När dialogrutan för anpassade fält visas kan du börja lägga till anpassade fält i kolumnerna för etikett-värde .

Lägg till anpassade fält för en komponent