Panellayout

Processen för panellayout

För att skapa panellayout, följ processen enligt listan nedan:

• Kompletta schematiska ritningar.
  • Skapa en ny sida och ställ in skala och måttenheter.
  • Placera basplattor, kabelkanaler och skenor på den nya sidan.
  • Klicka på menyn Generera layout och använd fönstret Generera layout för att tilldela komponenter.
  • Klicka på knappen Generera eller Generera alla för att skapa layout.
  • Använd guider för att placera och justera layoutformer.

Förbereder en sida för panellayout

Sidor på en nyCapital Electra X ritmallen är inställda i skala 1:1 och måttenheter inställda på tum. Dessa sidinställningar är optimerade för schematiska ritningar. Så här förbereder du en sida för panellayoutritningar:

• Klicka på+ ikonen på sidmenyn.
  • Klicka på Arkiv -menyn och sedan på Utskriftsformat . Eller klicka på ikonen för sidinställningar, längst ner till vänster i din redigerare.
  • Klicka på ingången Skala och ange en källenhet. Klicka sedan på -Skala målinmatning _ och ange en målenhet (rekommenderas: 1:5 för mindre paneler och 1:10 för större paneler).
  • Välj millimeter i rullgardinsmenyn Måttenheter.
Sidmenyn
Sidmenyn
Ändra sidskalan i fönstret Sidinställningar
Ändra sidskalan i fönstret Sidinställningar

Insättning av plattor, kabelkanaler och skenor

En av de första sakerna som ska göras under ritningar i panellayout är att sätta in en platta (bottenplatta eller frontplatta).

För att infoga en plåt, välj layoutstencilen och dra plåtsymbolen till din ritning.

Alla tallrikssymboler har automatiska mått som du kan visa eller dölja genom att högerklicka på plattan.

Användare kan också ställa in enheter för plattor, kabelkanaler och skenor som ska visas på en ritning genom att högerklicka på dessa symboler.

Kabelkanal, skenor och plåt
Kabelkanal, skenor och plåt

Måttformer

För att mäta längd och diametrar,Capital Electra X ger dimensionerande former på Layout-stencilen som kan dras och släppas på ritningar. Alla visar dimensionen automatiskt när deras handtag dras.

Högerklicka på dimensionsformerna för fler alternativ.

Mått symboler
Mått symboler

Skapar panellayout

Så här genererar du panellayout:

• Klicka på menyn Generera layout .
  • Välj panelen där komponenterna i den för layoutgenerering.
  • Se till att alla referenser matchas korrekt med komponenterna.
  • Klicka på knappen Generera alla i fönstret Generera layout.
  • Placera och ordna genererade komponenter på dina paneler.
Skapa panellayout för dina kretsar
Skapa panellayout för dina kretsar

Håll muspekaren över förhandsvisningen av layouten och klicka på Välj för att välja en annan layout eller Visa för att visa layoutgrafiken.

När knappen Generera alla trycks ned,Capital Electra X kommer automatiskt att synkronisera din panellayout till dina scheman.

Du kan till exempel ha lagt till eller raderat några symboler i dina scheman och Generate Layout kommer att infoga eller ta bort komponenter därefter.

Om du har ändrat referenserna för dina scheman återspeglar Generate Layout också automatiskt denna ändring.

Använda guider för att placera layoutformer

Så här skapar du en guide:

• Dra på linjalen och släpp en guide i valfri position.
Linjalguide
Linjalguide

När en guide har skapats, dra layout-symbolen till guider för att bifoga (formhandtagen blir röda). När guider flyttas flyttas alla symboler som bifogas guiderna automatiskt och följer guiderna.

Placera former på en guide:

• Dra former till guiden (mitten av formen blir röd för att indikera spärrning på guiden).
Placera former på en guide
Placera former på en guide

Använda automatisk placering på skenor

Layoutsymboler kan placeras och ordnas automatiskt på skenor om Placera layoutsymboler automatiskt på skenor är aktiverat i Arkiv | Inställningar | Capital Electra Optioner .

För att automatiskt ordna layoutsymboler på rälsen, dra och släpp en layoutsymbol på en skena:

• Layoutsymboler måste beröra skenor för att automatiskt kunna placeras och ordnas.
  • Flera layoutsymboler kan tappas, men bara en symbol behöver röra skenor för att alla symboler ska placeras automatiskt och placeras på skenorna.
  • Symboler kan släppas mellan tidigare placerade symboler, men ändå vidröra skenor för att ordnas automatiskt.
  • När skenan är helt upptagen startas layoutsymboler till höger från skenan för att ge plats för nyligen tappade symboler.
  • Layoutsymboler kan dras från räls och symboler som fortfarande finns på räls kommer att ordnas om automatiskt.
  • När räls dras till nya positioner flyttas alla layoutsymboler på räls automatiskt och omplaceras på räls.
Capital Electra Xordnar layoutformer när de placeras på en Din Rail

Inaktiverar automatisk placering

Som standard är alla layoutsymboler aktiverade för automatisk placering på skenor, men kan inaktiveras individuellt eller globalt. För att inaktivera automatisk placering på skenor globalt, se Placera layoutsymboler automatiskt på skenor. För att inaktivera en layoutsymbol från automatisk placering individuellt, högerklicka helt enkelt på valfri layoutsymbol och välj Inaktivera automatisk placering . När den väl är inaktiverad kommer denna individuella layoutsymbol inte att placeras automatiskt. Detta är användbart för vissa layoutsymboler som basplatta eller reläer som är placerade på reläbasen.

Du kan inaktivera funktionen för automatisk placering
Du kan inaktivera funktionen för automatisk placering

Använda snap point för att justera placeringen av layoutsymboler på skenor

Layoutsymboler fästs alltid på skenan baserat på mitten, men med snäpppunkt kan användare konfigurera snäpppunkten där den snäpps fast på skenan.

Så här konfigurerar du snappunkten på layoutsymboler:

• Välj fästpunkten på layoutsymbolen och dra för att flytta den.
Konfigurera en snäpppunkt för layoutsymboler att knäppa på en skena

Använda 3D-layoutformer

För att använda Layout 3D-formerna klickar du på menyn Stencil och öppnar schablonen Layout3D .

3D-layouter former iCapital Electra X
3D-layouter former iCapital Electra X

Skapa dina egna layoutformer

För att skapa din egen layoutform:

• Rita linjer, bågar, grafik eller dra och släpp en CAD-ritning eller en bild av layoutformen iCapital Electra X .
  • Gruppera alla former och välj dem.
  • Klicka på menyn Skapa layoutsymbol .
  • Skriv in ett namn för layoutsymbolen.
  • Klicka på OK .

En ikon kommer att genereras automatiskt när layoutsymbolen läggs till i en stencil. Högerklicka på layoutsymbolen i stencilen och välj Redigera ikon för att ändra layoutsymbolikonen.

Skapa din egen layoutsymbol
Skapa din egen layoutsymbol

Monteringshål

Monteringshålet finns under Layout-delen i stencillisten. Det finns i enheter som centimeter(cm), millimeter(mm), tum(in) och pixlar(px).

Användare kan skriva ut layout med måtten på monteringshål.

Monteringshål i stencilstång
Monteringshål i stencilstång
Monteringshålsskikt