Avancerade formoperationer

Capital Electra Xinnehåller riktigt kraftfulla verktyg som normalt inte ses i webbapplikationer, som gör att du kan skapa otroligt komplexa former med bara några få enkla åtgärder.

Gruppera former

För att gruppera former:

• Välj flera former med pekverktyget
  • Högerklicka, välj Funktioner | Gruppera eller använd tangentbordet och tryck på Ctrl + G.
Gruppera former iCapital Electra X
Gruppera former iCapital Electra X

Avgruppera former

Så här tar du bort grupper:

• Välj en grupperad form
  • Högerklicka och välj Åtgärder | Avgruppera eller tryck på Ctrl + Skift + G.

Grupperade former med text

Varje grupperad form kan ha sin egen text, förutom text på delformer.

Exempel på grupperad form med egen text
Exempel på grupperad form med egen text

Vänd vertikalt

För att vända en form vertikalt:

• Välj form, högerklicka och välj Funktioner | Vänd lodrätt
Vänd en form vertikalt
Vänd en form vertikalt

Vänd horisontell

Så här vänder du en form horisontellt:

• Välj form, högerklicka och välj Funktioner | Vänd horisontell
Vänd en form horisontellt
Vänd en form horisontellt

Fragmentformer

Att fragmentera former:

• Välj två eller flera former, högerklicka sedan och välj Funktioner | Fragment
Fragmenterande former
Fragmenterande former
Hur man fragmenterar former
Hur man fragmenterar former

fackliga former

• Välj två eller flera former, högerklicka sedan och välj Funktioner | Union
Fackliga former
Fackliga former
Hur man förenar former
Hur man förenar former

Skillnadsformer

• Välj två eller flera former, högerklicka sedan och välj Funktioner | Skillnad
Skillnad former
Skillnad former
Hur man skiljer former
Hur man skiljer former

Korsa former

• Välj två eller flera former, högerklicka sedan och välj Funktioner | Korsas
Korsa former
Korsa former
Hur man skär varandra
Hur man skär varandra

Platta former

Plattningsoperationer tar bort former som har en annan form.

Platta former
Platta former
Hur man planar former
Hur man planar former

Plattning är användbart för att producera SVG-ritningar som är lämpliga för plottrar och laserskärare som upptäcker banor och skär enligt dessa banor. Genom att plana ut former säkerställer vi att banor som är dolda under en annan form inte genereras.

Hur plattning fungerar

Tillplattning tar bort former och banor under fyllda former (oavsett deras fyllda färg och opacitet).

Platta tas bara bort när former är fyllda
Platta tas bara bort när former är fyllda

Utplattning tar inte bort former om formen ovanpå inte är fylld.

Trimning av former

Trimning av former delar i huvudsak en form i dess streck.

Så här trimmar du former:

• Välj flera former, högerklicka och välj Åtgärder | Trim
Beskära former
Beskära former

Sammanfogar vägar

Gå sammanfogar i huvudsak flera banor till en enda sökväg och är motsatsen till en trimoperation. Banor måste ha en start- eller slutpunkt som ligger på samma position som en annan start- eller slutpunkt för att kunna förenas.

För att gå med i vägar:

• Välj flera sökvägar, högerklicka och välj Åtgärder | Ansluta sig
Exempel på trimning och sammanfogning
Exempel på trimning och sammanfogning

Konturtext

Konvertera former till sökväg

Rektanglar, ellipser och cirklar kan omvandlas till banor för enklare skalning.

Så här konverterar du till banor:

• Välj rektanglar eller ellipser, högerklicka sedan och välj Funktioner || Konvertera till banor

Varför konvertera till sökväg?

Om du har en rektangel med rundade hörn ändras inte storlek på rektangeln de rundade hörnen.

Ändra storlek på en rundad rektangel
Ändra storlek på en rundad rektangel

Om de omvandlas till banor, kommer de rundade hörnen också att ändra storlek proportionellt.

Ändra storlek på en rundad rektangel som omvandlas till sökväg
Ändra storlek på en rundad rektangel som omvandlas till sökväg