Paneelindeling

Het paneellay-outproces

Volg het onderstaande proces om een paneellay-out te genereren:

• Volledige schematische tekeningen.
  • Maak een nieuwe pagina en stel schaal- en meeteenheden in.
  • Plaats voetplaten, kabelgoten en rails op de nieuwe pagina.
  • Klik op menu Generate Layout en gebruik het Generate Layout venster om componenten toe te wijzen.
  • Klik op de knop Genereren of Alles genereren om een lay-out te genereren.
  • Gebruik hulplijnen om lay-outvormen te plaatsen en uit te lijnen.

Een pagina voorbereiden voor paneellay-out

Pagina's op een nieuweCapital Electra X tekensjabloon zijn ingesteld op schaal 1: 1 en meeteenheden zijn ingesteld op inches. Deze pagina-instellingen zijn geoptimaliseerd voor schematische tekeningen. Om een pagina voor paneelindelingstekeningen voor te bereiden:

• Klik op de+ pictogram in het paginamenu.
  • Klik op het menu Bestand en vervolgens op Pagina-instelling . Of klik op het pagina-instellingspictogram, linksonder in uw editor.
  • Klik op de schaalingang en voer een broneenheid in. Klik vervolgens op de -Schaal doelinvoer _ en voer een doeleenheid in (aanbevolen: 1:5 voor kleinere panelen en 1:10 voor grotere panelen).
  • Selecteer millimeters in de vervolgkeuzelijst Meeteenheden .
Pagina's menu
Pagina's menu
De paginaschaal wijzigen in het venster Pagina-instelling
De paginaschaal wijzigen in het venster Pagina-instelling

Plaatsen van platen, kabelgoten en rails

Een van de eerste dingen die u moet doen tijdens tekeningen van paneellay-outs, is het plaatsen van een plaat (basisplaat of frontplaat).

Om een plaat in te voegen, selecteert u het stencil Layout en sleept u het plaatsymbool naar uw tekening.

Alle plaatsymbolen hebben automatische afmetingen die u kunt weergeven of verbergen door met de rechtermuisknop op de plaat te klikken.

Gebruikers kunnen ook eenheden instellen voor platen, kabelgoten en rails die op een tekening moeten worden weergegeven door met de rechtermuisknop op deze symbolen te klikken.

Kabelgoot, rails en plaat
Kabelgoot, rails en plaat

Dimensievormen

Om lengte en diameters te meten,Capital Electra X biedt bematingsvormen op het lay-outstencil die op tekeningen kunnen worden gesleept en neergezet. Ze geven allemaal automatisch de dimensie weer wanneer hun handvatten worden versleept.

Klik met de rechtermuisknop op de maatlijnen voor meer opties.

Dimensie symbolen
Dimensie symbolen

Paneellay-out genereren

Om een paneellay-out te genereren:

• Klik op menu Opmaak genereren .
  • Selecteer het paneel met de componenten erin voor het genereren van lay-outs.
  • Zorg ervoor dat alle referenties correct overeenkomen met componenten.
  • Klik op de knop Alles genereren in het venster Lay-out genereren.
  • Plaats en rangschik gegenereerde componenten op uw paneellay-outtekeningen.
Genereer een paneellay-out voor uw circuits
Genereer een paneellay-out voor uw circuits

Plaats de muisaanwijzer op het voorbeeld van de lay-out en klik op Selecteren om een andere lay-out te selecteren of op Weergeven om de lay-outafbeeldingen te bekijken.

Wanneer de knop Alles genereren wordt ingedrukt,Capital Electra X synchroniseert automatisch uw paneelindeling met uw schema's.

U hebt bijvoorbeeld mogelijk enkele symbolen aan uw schema's toegevoegd of verwijderd, en Generate Layout zal overeenkomstig componenten invoegen of verwijderen.

Als u de referenties van uw schema's heeft gewijzigd, zal Generate Layout deze wijziging automatisch weergeven.

Hulplijnen gebruiken om lay-outvormen te plaatsen

Om een gids te maken:

• Sleep op de liniaal en zet een hulplijn neer in een willekeurige positie.
Liniaal gids
Liniaal gids

Nadat een hulplijn is gemaakt, sleept u het lay-outsymbool naar hulplijnen voor bevestiging (vormhandvatten worden rood). Wanneer hulplijnen worden verplaatst, worden alle symbolen die aan hulplijnen zijn bevestigd, automatisch verplaatst en volgen ze hulplijnen.

Vormen op een hulplijn plaatsen:

• Sleep vormen naar de geleider (het midden van de vorm wordt rood om aan te geven dat de geleider vergrendeld is).
Vormen op een hulplijn plaatsen
Vormen op een hulplijn plaatsen

Automatische plaatsing op rails gebruiken

Lay-outsymbolen kunnen automatisch op rails worden geplaatst en gerangschikt als Lay-outsymbolen automatisch op rails plaatsen is ingeschakeld in Bestand | Voorkeuren | Kapitaal Electra-opties .

Om automatisch layout-symbolen op rails te rangschikken, sleept u eenvoudig een layout-symbool naar een rail:

• Lay-outsymbolen moeten rails raken om automatisch te worden geplaatst en gerangschikt.
  • Meerdere layout-symbolen kunnen worden verwijderd, maar slechts één symbool hoeft rails te raken om alle symbolen automatisch op rails te plaatsen en te rangschikken.
  • Symbolen kunnen tussen eerder geplaatste symbolen worden neergezet, maar raken nog steeds rails, om automatisch te worden gerangschikt.
  • Als de rail volledig bezet is, worden layout-symbolen aan de rechterkant uit de rail opgestart om ruimte te maken voor nieuw weggevallen symbolen.
  • Lay-outsymbolen kunnen van rails worden gesleept en symbolen die nog op rails staan, worden automatisch opnieuw gerangschikt.
  • Wanneer rails naar nieuwe posities worden gesleept, worden alle layout-symbolen op rails automatisch verplaatst en opnieuw gepositioneerd op rails.
Capital Electra Xrangschikt lay-outvormen wanneer ze op een DIN-rail worden geplaatst

Automatische plaatsing uitschakelen

Standaard zijn alle lay-outsymbolen ingeschakeld voor automatische plaatsing op rails, maar kunnen afzonderlijk of globaal worden uitgeschakeld. Om automatische plaatsing op rails wereldwijd uit te schakelen, zie Lay-outsymbolen automatisch op rails plaatsen. Om een lay-outsymbool afzonderlijk uit te schakelen voor automatische plaatsing, klikt u met de rechtermuisknop op een lay-outsymbool en selecteert u Automatische plaatsing uitschakelen . Als het eenmaal is uitgeschakeld, wordt dit individuele lay-outsymbool niet automatisch geplaatst. Dit is handig voor bepaalde lay-outsymbolen zoals een basisplaat of relais die op een relaisbasis zijn geplaatst.

U kunt de functie Automatische plaatsing uitschakelen
U kunt de functie Automatische plaatsing uitschakelen

Gebruik van het snappunt om de positie van lay-outsymbolen op rails aan te passen

Lay-outsymbolen worden altijd op de rail vastgeklikt op basis van het midden, maar met een vastklikpunt kunnen gebruikers het vastklikpunt configureren waar het op de rail wordt vastgeklikt.

Om het snappunt op lay-outsymbolen te configureren:

• Selecteer het snappunt op het lay-outsymbool en sleep om het te verplaatsen.
Een snappunt configureren zodat lay-outsymbolen op een rail kunnen klikken

3D-lay-outvormen gebruiken

Om de Layout 3D-shapes te gebruiken, klikt u op het menu Stencil en opent u het stencil Layout3D .

3D-lay-outs vormen inCapital Electra X
3D-lay-outs vormen inCapital Electra X

Je eigen lay-outvormen maken

Om uw eigen lay-outvorm te maken:

• Teken lijnen, bogen, afbeeldingen of sleep een CAD-tekening of een afbeelding van de lay-outvorm inCapital Electra X .
  • Groepeer alle vormen en selecteer ze.
  • Klik op menu Lay-outsymbool maken .
  • Typ een naam voor het lay-outsymbool.
  • Klik op OK .

Er wordt automatisch een pictogram gegenereerd wanneer het lay-outsymbool aan een stencil wordt toegevoegd. Klik met de rechtermuisknop op het lay-outsymbool in het stencil en selecteer Pictogram bewerken om het lay-outsymboolpictogram te wijzigen.

Uw eigen lay-outsymbool maken
Uw eigen lay-outsymbool maken

Montagegat

Het montagegat is te vinden onder het gedeelte Lay-out in de sjabloonbalk. Het is beschikbaar in eenheden zoals centimeters (cm), millimeters (mm), inch (in) en pixels (px).

Gebruikers kunnen lay-outs afdrukken met de afmetingen van montagegaten.

Montagegat in sjabloonbalk
Montagegat in sjabloonbalk
Montagegaten laag